Sistemul Circulator

     Aparatul cardiovascular/circulator este un aparat ce permite circularea sangelui si a limfei în corp pentru a transporta nutrienți, oxigen, dioxid de carbon etc. Acesta este compus din inima și vasele de sânge, arterele, venele și capilarele ce sunt răspândite într-o rețea deasă prin tot corpul.

                          

Sangele efectueaza in organism un dublu circuit : de la inima la diverse organe si,inapoi, de la acestea la inima.

     Mica circulatie (circulatia pulmonara) . Ventriculul drept impinge in artera pulmonara sange venos(incarcat cu dioxid de carbon).La nivelul plamanului, sangele lasa dioxid de carbon , fixeaza oxigen in hemoglobina si devine rosu aprins datorita oxihemoglobinei. Venele pulmonare il duc in atriul stang , de unde , prin sistola atriala , trece in ventriculul stang. Durata acestui circuit este de 11 sec.
Marea circulatie. Ventriculul stang , prin sistola ventriculara, impinge sangele in artera aorta si ramificatiile acesteia . La nivelul organelor , prin intermediul capilarelor , sangele lasa oxigenul , cu care s-a incarcat in plamani , si nutrimentele , cu care s-a imbogatit la nivelul intestinului subtire ( prin absorbtie intestinala). Sagnele capata o culoare inchisa datorita dioxidului de carbon cu care se incarca in tesuturi(carbohemoglobina).Venele cave superioara si inferioara dirijeaza sangele venos spre atriul drept. Durata acestui circuit este de 22 sec. In cursul marii circulatii , sangele asigura eliminarea substantelor nefolositoare , conducandu-le la rinichi.

    

Paralel cu sistemul circulator sangvin , in corp se gaseste o retea de vase care constituie sistemul nervos limfatic. Circulatia limfei in acest sistem determinate tot de activitatea ritmica a inimii.