Insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă apare atunci când mușchiul inimii nu mai pompează cantitatea de sânge necesară organismului. Insuficiența nu înseamnă ca inima nu mai pompează sânge, ci doar că nu mai pompează suficient sânge (debitul de sânge pompat de inimă devine mai mic decât cel necesar pentru oxigenarea și alimentarea țesuturilor cu compuși energetici și de menținere structurală).
Deoarece inima nu mai funcționează în limite normale, organismul încearcă să-i suplinească funcția prin:
  • reținerea apei și sării pentru a crește cantitatea de sânge
  • creșterea frecvenței cardiace
  • creșterea dimensiunilor inimii.
Cu timpul inima obosește și începe să devină din ce în ce mai puțin eficientă. În acest moment apar simptome ca oboseala permanentă și slăbiciune. Sângele începe să stagneze în vasele care ajung la inima, cauzând acumularea de lichid la nivelul plamânilor si scurtarea respiratiei

Cauze

Cauzele insuficienței cardiace sunt: afecțiuni vasculare de tip ischemic la nivelul inimii, hipertensiunea netratată lungi perioade de timp, fumatul, obezitatea, diabetul, defecte sau afecțiuni valvulare, miocardita virală și lupusul sistemic.

Prognostic

Insuficiența cardiacă afectează în special populația din segmentele de vârstă cea mai avansată (în majoritate indivizi peste 70 de ani, deci persoane care în mod independent de prezența sau absența acestei patologii au deja o speranță de viață redusă); supraviețuirea la cinci ani este foarte mică (in jur de unul din patru mai e în viață după cinci ani de la diagnostic), comparabilă cu aceea întâlnită în multe cancere , deși puținele medicamente utile recent apărute ar putea îmbunătăți în viitor șansa de supraviețuire a celor afectați.